Wat is het kruinchakra?

Sahasrara (Sanskriet voor duizendvoudig)

Kleur: violet, wit, goud

Geur: Patchouli, labdanum, frankincence/wierook

Steen: bergkristal, kristallen

Wat is het kruinchakra? De kruin is het bovenste chakra. Het zevende chakra in ons systeem is ons contact met het hogere, met de spirituele wereld, met de bron.


Het is zo mooi dat het kruinchakra in het Sanskriet “duizendvoudig” betekent. Dat refereert aan het symbool van dit chakra, de lotusbloem. Het openen van het kruinchakra wordt vergeleken met het ontvouwen van duizend bloemblaadjes van de lotus. Het geeft aan dat onze spirituele weg langs het pad der geleidelijkheid loopt. Het is niet wenselijk dat de bloem in één keer opengaat. Dit zou veel te snel zijn. Ons energetisch systeem kan alleen op gezonde wijze groeien door stap voor stap de weg naar verlichting te volgen.

De Kundalini is de leer om alle chakra’s langs de ruggengraat omhoog te openen, eindigend in het kruinchakra, moet daarom rustig en geleidelijk gebeuren, anders word je gek.


[caption id="" align="alignright" width="406"]kruinchakra en kundalini De duizend bloemblaadjes van de lotus[/caption]

Kundalini wordt voorgesteld als een slang die in het basischakra huist. Deze slang slaapt daar volgens de overlevering. Hij wordt wakker bij spiritueel ontwaken en het mooiste is als de slang zich opricht en zo door alle chakra’s zich beweegt. Dan staan alle energievelden open en kan je verlichting bereiken.

Een manier om het chakra te openen is om je voor te stellen dat jouw lotusbloem op je kruin zich opent en dat je je dan makkelijker verbindt met het prachtige licht van de bron. Als dit op een natuurlijke wijze gebeurt, voel je je hemels. Als je dit proces forceert, maak je juist meer stuk dan je lief is.

Let daarom op dat je als je met Kundalini aan de slag gaat, dat je een echte meester hebt. Daar zijn er slechts weinigen van. Probeer anders via zelfheling met ademhalingstechnieken en meditatie het proces rustig te starten.

Kundalini kan ook spontaan gebeuren als iemand langere tijd heel succesvol is en goed in zijn vel zit. Het sleutelwoord is evenwicht.

Zie ook: alle chakra's op een rij.