Wat is het hartchakra?

Anahata (Sanskriet voor ongebroken/ongeschonden)

Kleur: Groen, roze

Steen: Groene aventurijn, rozenkwarts

Geur: lavendel, sinaasappel, mandarijn

In tegenstelling tot wat velen denken, is groen de kleur van liefde. Groen is namelijk de kleur van heelheid en van het hartchakra. Roze is de kleur van de moederliefde, een diep doorvoelde en onbaatzuchtige liefde. De steen hiervoor is rozenkwarts.

Het hart is de verbinding van de onderste drie met de bovenste drie chakra’s. Dat betekent dat het de brug is tussen de wereldlijke en aardse zaken van het leven aan de ene kant en de hogere, spirituele zaken aan de andere kant.


Het verbindende aspect van het hartchakra betekent dat het ook verbinding legt met anderen. Dit is het gebied van compassie en vertrouwen. Van connectie met elkaar. Van de heelheid die wij als mensen gezamenlijk hebben. Als dat nog niet genoeg is: het hartgebied is ook de zetel van onze ziel. De ziel die alle levens beleeft en onze uiterste essentie is. Dat betekent dat het hart ons ook verbindt met vorige en volgende levens.

De energie van het hart is heel krachtig en kan je een enorme powerboost geven. (Wil je hier meer over weten? Doe dan de hartmeditatie).

hartchakraHet hart verlicht ons en wordt verlicht door anderen. Hartblokkades kunnen voor veel problemen zorgen. Met zo’n blokkade kan de hartenergie niet vrij stromen, zodat relaties niet gevoed worden. Ook op het lichamelijke vlak zijn er veel verstoringen waar te nemen als er een hartblokkade is. Het hart zelf kan sputteren, de longen kunnen eronder lijden en ook veel gevoel van spanning hoopt zich op in het borstgebied. Dit straalt door naar de schouders en de maag, eventueel. Dit betekent dat het beste wat je kunt doen is om het hartchakra open en stromend te houden.

De remedies tegen blokkades zijn:

Meditatie (Zie ook de hartmeditatie)

Zelfheling

Healings: Een goede lichtwerker of energie healer krijgt je energie weer aan het stromen.