Page content

Chakra’s

Chakra’s zijn energiecentra in het menselijk lichaam.

Er zijn zeven hoofdchakra’s die op de middenlijn van het lichaam, langs de ruggengraat lopen. Er zijn bovendien kleinere chakra’s onder de voeten, in de handen, in de knieholtes en ellebogen. Chakra’s van mensen reageren op elkaar.

Chakra is een woord dat afkomstig is uit het Sankriet. Het betekent letterlijk ‘wiel’ en staat voor een energiecentrum in jouw lichaam. Een chakra is dus eigenlijk een wiel van energie. Een draaiende bol, die de energie door je lichaam laat stromen. Als je chakra’s in balans zijn, voel je je gelukkig, ontspannen en geaard. Door je bewust te worden van je chakra’s kan je dingen vanuit ander perspectief bekijken en je chakra’s voelen. Door diep te voelen en te begrijpen, kan dit je een helende kracht brengen.

De zeven chakra’s hebben elk bijzondere eigenschappen en hun eigen functie in het lichaam:

1. Het Wortelchakra, of basischakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt en geaard. Je bent sterk en je voelt je zeker in je lichaam.

Het staat voor veiligheid. En het huidige leven. Het zit onderin jouw romp, bij je stuitje. De kleur van het eerste chakra is rood.

2. Het Sacraal-chakra, of tweede chakra staat voor emoties, relaties en je creativiteit.

Het creëren van alle zaken in jouw leven. De kleur van dit chakra is oranje.

3. De Zonnevlecht chakra, het vuurcentrum, is de plek van een (gezond) ego.

Als het vuurcentrum vrij stroomt, geeft het je goede energie, zelfvertrouwen, het vermogen om controle over jezelf te kunnen voelen en risico’s durven te nemen. De basisemotie is dat je jezelf belangrijk genoeg vindt, zonder uiteraard anderen daarmee te schaden. De kleur van het vuurcentrum is geel.

4. Het hartchakra is het centrum van het lichaam.

Het eerste van de hogere chakra’s, (de energiecentra van hiervoor zijn de drie basischakra’s). Het hartchakra stroomt van liefde, naastenliefde, emotionele compassie en vertrouwen. Connectie met elkaar. In dit gebied huist ook jouw ziel. De kleur van dit chakra is groen.

5. Het keelchakra geeft je de moed om de waarheid te spreken, anderen te inspireren.

Als je je mening laat horen, en jou behoeften, zal er een reiniging plaatsvinden in je lichaam. Om het keelchakra zuiver te houden, moet je spreken vanuit waarachtigheid, vanuit gevoel, zonder oordeel. Jouw nek is ook een onderdeel van dit energiecentrum. Boodschappen vanuit de spirituele wereld komen vanuit jouw nek. Heldervoelendheid en helderhorendheid beginnen vaak met een kriebel in je nek. De kleur van dit chakra is de kleur van de waarheid: lichtblauw.

6. Het zesde chakra, het voorhoofdchakra, is het derde oog oftewel het geestelijk oog.

Dit energiecentrum is jouw innerlijke ziel, je bewustzijn, en staat in lijn met de keuzes die je maakt. Alle intuïtie en voorgevoelens “zie” je met jouw derde oog. Dit opent zich alleen op een geleidelijke manier. Nooit te snel, dat is niet goed voor jouw energiesysteem. Als het derde oog opengaat, zie je kleuren van de chakra’s en de aura’s. De kleur van het derde oog is lila.

7. Het laatste chakra is het kruinchakra.

Deze staat voor de verbinding en eenheid met het goddelijke en zorgt ervoor dat de energie door je hele lichaam stroomt, in een oneindige stroom. De kleur van dit energiecentrum is wit.

Als al deze chakra’s in balans zijn, zal je een gevoel van evenwicht en eenheid voelen en een grote stroom energie ervaren.

Als het vuurcentrum zich sluit, begint het stervensproces. Als alle chakra’s gesloten zijn, ben je gestorven.