Het heiligbeenchakra:
30 maart 2021 
in chakra
2 min. leestijd

Het heiligbeenchakra: "Voel je goed"

Ter hoogte van je heiligbeen bevindt zich het tweede chakra, het heiligbeenchakra oftewel je sacraalchakra.

Creativiteit en scheppingskracht komen voort uit dit gebied.

In het Sanskriet heet het tweede chakra “swadisthana”, hetgeen lieflijkheid en bekoorlijkheid betekent. Ieder chakra of energiegebied heeft een eigen kleur. Oranje is de kleur van het heiligbeenchakra.

Jeanette DiepenbroekHet tweede chakra maakt deel uit van de privéchakra’s van mensen. Dat zijn de eerste drie chakra’s. (Zie ook: Het Basischakra en het Vuurcentrum.). Hier zit jouw gevoel, seksualiteit, de flow van het leven en levenslust. Het gebied is onlosmakelijk verbonden met plezier en vreugde voor het leven, zoals je onderdompelen in ervaringen en je te omringen met mensen waar je blij van wordt. Dat is de “swadisthana”, de lieflijkheid en bekoorlijkheid.

Welkom in je onderbuik.

Dit energiecentrum is dé plek voor je onderbuik, een vat vol emoties.Het chakra heeft scheppingsdrang, want jouw geslachtsorganen huizen er, vandaar dat dit het gebied is van voortplanting en seksualiteit. Het is het gebied van genot en plezier en hoe jij dit ervaart. Het kan vertroebelen door schuld en schaamte.

Je voelt wel aan dat er veel disbalans kan ontstaan in het heiligbeenchakra. De gevoelswereld is kwetsbaar. We kunnen hier makkelijk uit balans gebracht worden, vanaf onze vroeg jeugd. Het is ook een rijk en krachtig gebied, waarvanuit heel veel moois kan voortkomen.

Je relaties met anderen en je creativiteit

Het gebied staat ook voor jouw contact met andere mensen. Hoe ga je om met anderen? Hoe verhoud jij je tot anderen? De natuurlijke manier is open en met vertrouwen anderen tegemoet kunnen treden.

Jeanette Diepenbroek

De onderbuik is een privégebied dat je meeneemt als je de wereld in gaat om jouw creativiteit te laten zien.

De scheppingsdrang kan je letterlijk en figuurlijk opvatten. Ook deze kan geblokkeerd raken door allerlei oorzaken, maar wees je je ervan bewust dat íeder mens creatief is, dus jij ook. Daarmee mag jij jouw scheppende vermogens aanspreken.

Hoe krijg je jouw heiligbeenchakra weer in balans?

De sleutel is ruimte geven aan jouw gevoelens. Vaak geven we onszelf geen rust en ruimte op het gebied van seksualiteit. We laten ons leiden door wat anderen doen of vinden, bijvoorbeeld, of we vinden het moeilijk om duidelijk te maken wat we graag willen. Soms wéten we niet eens wat we willen. Met als gevaar dat schuld en schaamte zich nestelen in jouw tweede chakra. Dit heeft direct effect op jouw oerscheppingskracht en levensenergie. Het heiligbeenchakra gaat ook over de relatie die je met jezelf hebt.

Jeanette DiepenbroekDompel je onder

Dompel je letterlijk en figuurlijk onder in levenservaringen die plezier verschaffen, dompel je onder in gezelschap waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Omring je door mensen en natuur die je creativiteit aanwakkeren, zodat je jouw scheppingskracht de ruimte kunt geven.

 

Voor het heiligbeenchakra is water een natuurlijk middel om te helen. Ga zwemmen in water, mediteer aan het water of neem een bad met zeezout. Weet dat jouw levenslust puur is en schuld en schaamte hebben geen plek hier. Jij mag er zijn, in evenwicht.

 

Voel je gedragen door het water. En laat je van binnen en buiten schoonspoelen.

Lees hier meer over het Heiligbeenchakra.

Over de schrijver
Jeanette is healer en medium. Haar healingpraktijk is in Amsterdam. Zij is docent in spirituele zaken.
Reactie plaatsen