Het Basischakra: de voordelen van balans
25 maart 2021 
in balans
3 min. leestijd

Het Basischakra: de voordelen van balans

Chakra’s, wat doen ze en waar staan ze voor?

Chakra’s zijn energiecentra in het menselijk lichaam. Het zijn als het ware knooppunten die verschillende onderdelen van het menselijk lichaam verbinden. Inzicht in hoe de chakra’s werken geeft je meer houvast om jezelf te leren kennen en jezelf te helen. Zelfheling kan met kennis van jouw energie en het invoelen ervan. Het is van belang is dat je inziet welke gevoelens je hebt en waar je ze voelt. Op die manier kan je blokkades in jezelf herkennen en opruimen. We gaan beginnen met het eerste chakra: het basischakra.

Het basischakra bevindt zich in het perineum en bij jouw stuitje, in jouw basis dus. Dit energiecentrum behelst alles wat een basis biedt in je leven. Dat kan je praktisch opvatten: een dak boven je hoofd en je veilig voelen, bijvoorbeeld. In bredere zin geldt het ook: zit je goed in jouw basis? Zijn de juiste fundamenten voor jouw leven gelegd?

Angst en geaard zijn

Het basischakra is de plek in je lichaam waarmee je aardt, waarmee je gronding voelt en aanbrengt. Deze aarding is essentieel. In feite is iedereen goed geaard. Het kan echter misgaan. Mensen met grote trauma’s en shock kunnen uit hun aarding slaan. De meeste mensen hebben deze aarding wel, maar voelen zich alsnog vaak gestrest en onveilig. Bij hen moet deze gronding opnieuw aangebracht worden.

Jeanette DiepenbroekDans en spring

Kinderen doen dit regelmatig op natuurlijke en speelse wijze. Zij springen veel. Ook voor volwassenen is dit een goede tip. Dansen met de voeten stevig op de grond doet wonderen. Door het gebruik van drugs kan de balans van het basischakra wegvallen. Mensen hebben hierdoor, vaak in combinatie met al eerder opgelopen trauma, last van paniekaanvallen en slapeloosheid. Dit is te behandelen met de juiste energietherapie en healing.

 

Vorige levens

In het basischakra bevindt zich ook informatie uit vorige levens. Die kunnen in dit leven opspelen doordat bepaalde trauma’s uitgewerkt kunnen worden.

Het kan gebeuren dat je opeens een nieuwe angst hebt. Dergelijke plotselinge angsten zoals claustrofobie of hoogtevrees kunnen komen door een traumatische gebeurtenis uit een vorig leven.

Wat is het BasischakraOndersteunen van het basischakra

Het basischakra draagt de kleur rood. Wil je dit gebied activeren, stuur dan rood in een visualisatie. De steen Rode Jaspis heeft een krachtige werking op dit chakra.

 • De aarde-specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel doen dit chakra opleven.
 • Ga naar de natuur en loop er met plezier rond, het liefs op blote voeten.
 • Daarnaast kan je werken aan je gevoel van veiligheid.

Vraag jezelf af: Waar ben je bang voor? Is deze angst reëel? Heb je huisvesting en eten? Word je aangevallen? Veel angsten komen voort uit een gevoel van onzekerheid die niet op de werkelijkheid berust.

Als je een gebalanceerd basischakra hebt, dan:

 • Voel je je veilig en zeker
 • Heb je goed zicht en grip op je financiën
 • Heb je contact met de aarde
 • Voel je je gedragen
 • Heb je vertrouwen in jezelf en de toekomst
 • Laat jij je niet snel uit het veld slaan

Oefening voor aarding en versterking basischakra

Visualiseer dat je wortels hebt die stevig in de aarde groeien. Op die manier sta je altijd sterk. Als je een tegenvaller krijgt, schiet je er niet van in paniek.

Chakra’s: constant in beweging

Het energiesysteem van de chakra’s is constant in beweging. Chakra’s draaien. Het zijn draaiende schijven van jouw energiesysteem. De prachtige en handige uitleg van energie aan de hand van chakra’s maakt het mogelijk om veel meer en gestructureerd inzicht te krijgen in jouw energievelden.

Jeanette Diepenbroek

Mannelijke en vrouwelijke energie

Bij mannen draaien de schijven de ene kant om en bij vrouwen de andere kant. Mannen en vrouwen hebben een volledig complementair energiesysteem.

Mannen geven seksuele energie in penetratie en ze geven de basis van het leven (zie chakra 1). Vrouwen ontvangen de man en worden dan aangewakkerd op het tweede chakra, waardoor zij hun seksualiteit, creativiteit en scheppingskracht geven (zie chakra 2.). Mannen zetten zichzelf duidelijker neer in de wereld en geven op die manier (zie chakra 3.), terwijl vrouwen meer geven vanuit hun hartenergie (zie chakra 4.). Mannen geven meer keelchakra-energie, laten kortom meer van zich horen (zie chakra 5.). Vrouwen hebben een ruimer ontwikkelde intuïtie. Zij geven dus meer hiervan aan de wereld. (zie chakra 6.).

Chakra’s                                                         ♀ Vrouwelijk                          ♂ Mannelijk

Linksom                                  rechtsom

(tegen de klok in)                   (met de klok mee)

 1. Kruin                                                            ⇅                                               ⇅
 2. Voorhoofd                                                   ⇨
 3. Keel                                                                                                                  ⇦
 4. Hart                                                              ⇨
 5. Maag                                                                                                                ⇦
 6. Heiligbeen                                                   ⇨
 7. Perineum                                                                                                        ⇦

Meer weten over Zelfheling? Lees de Zelfheling Toolkit.

Over de schrijver
Jeanette is healer en medium. Haar healingpraktijk is in Amsterdam. Zij is docent in spirituele zaken.
Reactie plaatsen