Wat kan je doen tegen stress?

Stress is een negatieve toestand waar iedereen last van heeft op een bepaald moment. Je kan gestresst zijn door werk, relaties, zaken die gedaan moeten worden, noem het maar op.


Vaak ontstaat stress als de energiecentra, de chakra’s, in het lichaam niet in balans zijn.


Je hele lichaam staat onder spanning. Er is een waslijst aan fysieke klachten die je aan stress kunt overhouden. Door de overprikkeling hiervan kun je zelfs in een burn out geraken. Het eindeloze piekeren houdt maar niet op, en dat kan enorm vermoeiend zijn voor jezelf. Gedachten opschrijven kan helpen. Het lichaam is een soort accu, en als je heel veel stress hebt, raakt die accu leeg. Je bent niet in balans en je raast met haast door je leven heen, waardoor je je afgevlakt en leeg kan voelen. Daarom is ontspannen en relativeren belangrijk.

Als je een volle dag hebt gehad, en je hoofd zit overvol, schrijf het eruit. Zo kun je onnodige zaken uit je hoofd zetten, zodat je er niet over blijft piekeren. Je hebt ook gezonde stress, die zorgt voor een beetje adrenaline. Bijvoorbeeld voor een optreden of sollicitatiegesprek. Maar langdurige stress, dat is niet goed. Alleen

Het lichaam is een wonderbaarlijk iets. Als je bijvoorbeeld in een stressvolle situatie terechtkomt, waar veel adrenaline vrijkomt, zul je voelen dat je lichaam binnen een enkele seconde klaar is voor actie.

Stress kan ook aan jezelf liggen in plaats van factoren en variabelen van buitenaf.


Als je:
  • Heel streng bent voor jezelf
  • Perfectionistisch
  • Veel van jezelf eisen
  • Moeilijk steun kunt vragen
  • Moeilijk gevoelens kunnen uiten bij anderen
  • Streeft naar waardering van anderen

Dan kun je jezelf behoorlijk wat spanningen geven. Het is dan ook lastig om te veranderen. Probeer vooral goed voor jezelf te zorgen en regelmatig te ontspannen en relativeren. Breng je energie in balans door te mediteren, naar de natuur te gaan en tot jezelf te komen. Een healing kan snel verlichting brengen.