Wat je het beste kunt doen tegen burn-out.

Als je een langdurige periode heel hard hebt gewerkt, zonder rust te nemen, kun je een burn-out krijgen. Een burn-out betekend eigenlijk dat je ‘opgebrand’ bent. Je bent fysiek en mentaal helemaal op en kunt geen puf meer opbrengen om iets te doen; alles is te veel. Dit is een compleet verstoorde balans in je lichaam en leven. Je mist waardering, zowel thuis als op de werkvloer. Je hebt geen evenwicht meer, in je verdeling tussen je plichten en je eigen rust nemen. Een burn-out is een gevolg van langdurige stress.

Het is gevoel van geen rust hebben. Je hebt het idee 24/7 op spanning moet staan, alert voor belletjes van familie of werk. Goede nachtrust is belangrijk voor je rust.

Je kan je ook een tijdje lang gestresst voelen, maar wanneer er echt voor langer dan een halfjaar klachten zijn zoals extreme moeheid, hoofdpijn, angstige gevoelens, hartkloppingen en stress is er sprake van een burn-out.

Bij een burn-out is het belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen en weinig prikkels te ervaren. Je lichaam moet herstellen, je accu moet opladen, je moet rust hebben om weer te kunnen functioneren. Je moet weer in balans komen met jezelf. Weer in evenwicht komen met je eigen kern. Weer de balans vinden in het indelen van je tijd.

Probeer vooral goed voor jezelf te zorgen en regelmatig te ontspannen en relativeren. Breng je energie in balans door te mediteren, naar de natuur te gaan en tot jezelf te komen. Een healing kan snel verlichting brengen.