Eerste hulp bij angst en onzekerheid
11 januari 2021 
in stress
3 min. leestijd

Eerste hulp bij angst en onzekerheid

Hoe is het met je?

Heb je het moeilijk met de maatregelen, met de tijd van het jaar, met het leven in het algemeen of met dingen die jou persoonlijk aangaan? Voel je, net als vele anderen, de angst en onzekerheid die in de lucht hangt? Hieronder vind je een eerste hulp in de vorm van inspiratie en de gedachten die je op het juiste pad brengen

Hier zijn we dan, in januari, de beruchte, deprimerendste tijd van het jaar. De moeilijkste dag komt eraan over een weekje.

Blue Monday is op 18-01-2021.

Als de geruchten waar zijn gaat de lockdown door. We zijn er nog niet. Daarom is het tijd om deze negatieve emoties achter je te laten door een nieuwe focus te hebben. Nieuwe inspiratie die een nieuw perspectief brengt om je jouw leven te laten vormgeven zoals jij het nodig hebt. Want het gaat om wat je nodig hebt. Het is goed om een kijkje te nemen in jezelf. Wie ben je en wat wil je? Dit zijn de belangrijke levensvragen die je helpen om de juiste keuzes te maken.

Eerste hulp bij angst en onzekerheid

Hier volgen zeven inspirerende gedachten die je direct helpen uit de angst en onzekerheid te stappen en je focus te verleggen.

1. Kies voor jezelf

Veel mensen laten teveel met zich sollen en zijn niet in staat om voor zichzelf te kiezen. Ben jij ook zo iemand?

Wees lief voor jezelf. Misschien heb je dit al van kinds af aan niet geleerd. Als je het idee hebt dat je moe en leeggezogen bent, wordt het tijd voor je om grenzen te stellen.

Ga bij iedere beslissing na of het ook is wat jij wilt en voel waar je hart van gaat zingen. Stel grenzen. Om een juiste focus te hebben is het goed om even lak te hebben aan iedereen.

2. Voel je je gevangen?

Wat we hebben geleerd van COVID19 is dat we moeten leven met beperkingen, maar dat is lang niet makkelijk. De beperkingen zijn “in our face”: minder werk, niet reizen, minder geld, opgesloten zitten in huis, niet naar de sportschool, etc. Toch voelen we ons ook vaak opgesloten en beperkt zónder de draconische maatregelen van nu.

Je bent vrij. Je kunt meer dan je denkt en er is meer ruimte voor beweging en ontwikkeling. Verleg bijvoorbeeld jouw persoonlijke grenzen. Doe iets nieuws. Mijn advies is: doe iedere dag iets anders dan anders. Dit versterkt jouw creatieve vermogens en die hebben we allemaal (hard nodig).  Voel je vrij.

3. Neem alles licht op.

Eerste hulp bij angst en onzekerheid2

Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn: het warme bed, het dak boven je hoofd. Het feit dat je leeft op zichzelf is al een geschenk. Kijk naar wat het leven je wél brengt en wat je wel hebt. Je kunt er iedere dag een feestje van maken. Lach en dans zoveel mogelijk. Vergeet niet te flirten, ook al ben je alleen of heb je een mondkapje op.

4. Wees trouw aan jezelf.

Weet wie je bent. Weet wat je voelt.

De belangrijkste dingen in het leven worden gemakkelijk vergeten de door de waan van de dag. Als je niet weet wie je bent en wat je gevoelens zijn, wordt het tijd hier iets aan te doen.

Vergroot jouw bewustzijn door, bijvoorbeeld via meditatie beter te leren luisteren naar jezelf.

5. Alles in het leven is tijdelijk.

Het natuurlijk proces van ontluiken, bloeien en afsterven illustreert heel goed dat in het leven niks hetzelfde blijft. Alles verandert en alles beweegt.

Verlies hoort ook bij het leven. Je leert door deze moeilijke tijd, je bent sterk genoeg om het aan te kunnen en jouw fundament zal krachtiger zijn voortaan.

Eerste hulp bij angst en onzekerheid vrij

6. Je hebt je eigen missie.

Zoek naar nieuwe avonturen. Ook in lockdown kan je nieuwe dingen beginnen, zoals een hobby of een huisdier. Wees creatief en/of sportief. Of verf een muurtje in je huis. Het maakt alle verschil als je een nieuwe missie omarmt in jouw leven.

Maak je dromen waar. Jij bepaalt.

7. Wees niet bang voor de dood.

Het leven is een geschenk. Haal er zoveel mogelijk uit. Hoe lang je hier op aarde bent, is niet belangrijk. Wat je doet met jouw tijd wel.

Zoek de weg waar jouw hart van gaat zingen. Dan volg je jouw missie hier op aarde. Je hoeft niet precies te weten waar alles toe leidt, zolang je plezier hebt in wat je doet.

Levensvreugde is alles.

Als je dit hebt gelezen (kudos voor jou), voel je meteen dat er voor angst en onzekerheid geen plaats is in jouw leven. Je hebt het veel te druk met precies formuleren wie je bent en wat je wilt.

Als je dat nu niet weet, is dat heel gezond. We hebben een leven nodig om erachter te komen.

Het begint met het antwoord op de vraag: Waar gaat jouw hart van zingen?

Heb je veel stress? Misschien vind je dit ook interessant: https://sparkel.nl/nooit-meer-stress/

Of wil je wat tips in positief denken: https://sparkel.nl/positief-denken/

Over de schrijver
Jeanette is healer en medium. Haar healingpraktijk is in Amsterdam. Zij is docent in spirituele zaken.
Reactie plaatsen