Mediteren niks voor jou?  Op deze manier lukt het wel.
20 maart 2020 
1 min. leestijd

Mediteren niks voor jou?  Op deze manier lukt het wel.

Op deze manier lukt het wel

Een vriend van mij ging ook mediteren. Hij deed het in een groep, de meditaties hadden een speciale oosterse oorsprong en achtergrond, het ging er zeer spartaans aan toe en iedereen moest in het zwart gekleed. Dat was echt heftig! Er mocht niets gezegd worden en zeker niet bewogen. Zelfs slikken mocht niet.

Ik werd er direct opstandig van. Wat een onzin, dacht ik! Een meditatie is een oefening, maar geen marteling.

Ik heb met mijn vriend gemediteerd. Hij trok dan speciale kleding aan, ik niet. Hij zette de klok: het moest 25 minuten duren. En wierook moest gebrand worden.

Ik deed mee, want mijn motto is: alles in het leven is een experiment. Nou, ik heb het geweten…

Ik zat op een meditatiekussen, maar dat zat voor mij niet goed. Ik ben namelijk aan de ene kant lenig en heb ook iets aan mijn rug. Voor mij bleek later dat ik veel beter gewoon op de grond kon zitten, maar dat wist ik op dat moment nog niet.

Wat gebeurde er? Mijn ene been ging slapen. Nou moet je ook leren om te kunnen blijven zitten in een ongemakkelijke positie (dat is een oosterse wijsheid, ook bij yoga kom je dat tegen). Prima, maar je hoeft het ook niet op te zoeken.

En dan dat slikken. Heb je wel eens gedacht aan slikken terwijl je dan juist niet mag slikken? Hopeloos.

Het was de tijd dat ik een eigen bedrijf had, kleine kinderen en erg veel te doen. Ik vond het nergens voor nodig dat ik, terwijl ik beschikbaar was voor mijn gezin en mijn bedrijf, ik ook nog voor mijn plezier te lang in een pijnlijke houding ging zitten. Toch leverde deze ervaring mij iets op. Het hielp mij om alle gedachten die ik had over meditatie overboord te kieperen. Daarom heb ik ook dit boek gemaakt. Zodat jij ook op jouw eigen manier en zonder vooroordelen kan beginnen met mediteren.

 

Over de schrijver
Jeanette is healer en medium. Haar healingpraktijk is in Amsterdam. Zij is docent in spirituele zaken.
Reactie plaatsen